Leikki eläköön!

Hip hip, hurraa! Leikki eläköön!-webinaarisarja alkaa!

Tule mukaan kuulolle leikin eri teemoihin syventyviin, maksuttomiin ja kaikille avoimiin webinaareihin, joita saamme ilolla järjestää ja johon saamme upeita asiantuntijapuheenvuoroja!

Leikki eläköön! -webinaarisarjan tarkoituksena on tukea varhaiskasvatuksen henkilöstön leikkiä kehittävää otetta. Tarjoamme asiantuntevia ja ajankohtaisia puheenvuoroja. Ehkäpä myös uudenlaisia näkökulmia asioihin, joita et välttämättä ole tullutkaan ajatelleeksi. Leikkiä ainutlaatuisena ja monimuotoisena ilmiönä pureskellaan konkreettisella otteella tunnin mittaisilla ”päiväkahvihetkillä”. Nappaa siis kollegasi mukaan, varustautukaa kahvi- ja teekupillisin sekä avarin mielin – nyt kannattaa loikata linjoille! Sivun lopusta löydät ilmoittautumislomakkeen!

Osa 1: Mistä puhutaan, kun puhutaan leikistä? 19.11.2024 klo 12:30-13:30
KT Jyrki Reunamo ja KT Jonna Kangas

Mistä oikeastaan puhutaan, kun puhutaan leikistä? Webinaarisarjan ensimmäisessä osassa lähdetään tutkimaan leikkiä kuvaavia käsitteitä. Miten ymmärrämme leikin varhaiskasvatuksen kontekstissa? Mitä on ohjattu, tuettu ja vapaa leikki?

KT Jyrki Reunamo on Kehittävä Palaute -tutkimusjohtaja, jonka uranuurtava työ varhaiskasvatuksen tutkimuksessa on jo vuosia avannut merkittävällä tavalla ainutlaatuista näkökulmaa varhaiskasvatukseen lasten kokemusten valossa. KT dosentti Jonna Kangas leikkii usein työkseen. Hän työskentelee vanhempana yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa ja on ansioitunut erityisesti leikin ja lasten osallisuuden tutkimuksessa.

Osa 2: Leikki lapsen kehityksen ja kasvatusvuorovaikutuksen näkökulmasta, 12.12.2024 klo 12:30-13:30
Prof. Mirjam Kalland ja tutkijatohtori Silja Martikainen

Webinaarisarjan toisessa osassa tarkastellaan syvällisemmin leikkiä lapsen kehityksen näkökulmasta. Millainen kasvatusvuorovaikutus leikissä on omiaan erityisesti lapsen sosioemotionaalisten ja kielellisten taitojen kehitykselle?

Prof. Mirjam Kalland on luotsannut SAGA-menetelmän kehittämistä ja syventynyt viimeaikoina työssään erityisesti tarinallisuuden mahdollisuuksiin pedagogiikassa ja kasvatusvuorovaikutuksessa. Tutkijatohtori Silja Martikainen avaa seminaarissa leikin kehitysaskeleita ja leikin merkitystä lapsen sosioemotionaaliselle kehitykselle, erityisesti mentalisaation näkökulmasta.

Osa 3: Inkluusio leikissä – miten leikillä voidaan vastata lapsen tarpeisiin? 16.1.2025 klo 12:30-13:30
KT Outi Arvola ja Kirsi Järvinen

Miten inkluusio toteutuu leikissä ja miten inklusiivisen pedagogiikan avulla voidaan vastata lasten yksilöllisiin tarpeisiin ryhmämuotoisessa varhaiskasvatuksessa? Tätä kanssamme tutkivat ja pohdiskelevat Outi ja Kirsi!

KT Outi Arvola on perehtynyt tutkimustyössään erityisesti monikielisten ja eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten leikkiin. Kirsi Järvinen on kokenut kouluttaja, työnohjaaja ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja, jolle sydämen asiaa ovat lapsen oikeuksien ja osallisuuden sekä inkluusion teemat.

Osa 3: Vertaissuhteet ja leikki, 13.2.2025 klo 12:30-13:30
Väitöskirjatutkija Silja Lamminmäki-Vartia ja Ilkka Tahvanainen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, Kirkkohallitus

Webinaarisarjan päättävä tilaisuus aikatauluttuu ystävänpäivän kynnykselle ja mikäs sen ajankohtaisempi teema olisikaan, kuin lasten vertaissuhteet leikissä! Miksi on arvokasta tukea lasten vertaissuhteita ja miten kasvattajana kannatellaan vertaissuhteita voimistavaa leikkiä? Mainio puhujaduo syventyy erityisesti aikuisen rooliin ja leikillisten oppimisympäristöjen rakentamiseen, linkittäen näkökulmaksi moninaisuuden, ilmiölähtöisen oppimisen ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien hyödyntämisen. 

Ilkka Tahvanainen on espoolainen runoilija ja kasvatustieteilijä, joka saattaa yllättää kuulijat taiteellisellakin tulokulmalla. Silja Lamminmäki-Vartia on väitöskirjatutkija ja yliopisto-opettaja varhaiskasvatuksen monimuotokoulutuksessa Helsingin yliopistossa.

 

Webinaarisarjaa ja keskusteluja vetämässä

Leikki eläköön! -webinaarisarja on lähtenyt yhteistyöstä Annele Wimanin sekä Hanne Nymanin kanssa. Kohtaamme heitä webinaareissa keskusteluun osaa ottaen! Lisäksi kohtaamisissa mukana ReunamoEdun Leena Lahtinen.

Annele Wiman on kouluttaja ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja, joka on kirjoittanut teoksen Hyvinvoiva lapsi oppii. Hanne Nyman on pidetty leikillisiä oppimisympäristöjä kehittävä kouluttaja. Leena Lahtinen on varhaiskasvatuksen johtamisen asiantuntija ja väitöskirjatutkija.

 

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittautuminen käy alla olevalla lomakkeella. Ilmoittautumalla saat sähköpostiisi osallistumislinkin. Tervetuloa mukaan!