Kehittävä Palaute -tulosten hyödyntäminen
Eri organisaatioilla on erilaisia vakiintuneita tapoja hyödyntää saamiaan Kehittävä Palaute -tuloksia. Kehittävän Palautteen vakiinnuttua organisaation laadun arvioinnin ja kehittämisen välineeksi, tuodaan tietoa saaduista tuloksista eri kohderyhmille hallinnosta henkilöstöön. Kehittävää Palautetta hyödynnetään niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessa. Alla olevin esimerkein on kuvattu, kuinka eri henkilöstöryhmät varhaiskasvatuksessa hyötyvät Kehittävästä Palautteesta, mutta esimerkki on täysin sovellettavissa perusopetuksen kontekstiin.
Organisaation hallinto
Kehittävä Palaute -tulokset esitellään usein ensin hallinnolle. Analyysitilaisuudessa esitellään toiminnan nykytilaa ja verrataan tuloksia organisaation aiempiin tuloksiin sekä muun Suomen keskiarvoihin. Organisaation analyysistä nousee Kehittävä Palaute: toiminnan vahvuudet ja kehittämiskohteet.
Hallinto hyödyntää saamiaan tuloksia esimerkiksi hyvinvointistrategian luomisessa, kentän täydennyskoulutussuunnittelussa tai hankkeen vaikuttavuuden arvioinnissa. Ennen kaikkea Kehittävä Palaute on väline, jonka avulla päätöksenteko pohjautuu tutkittuun tietoon – ei mututuntumaan. Kehittävä Palaute on väline lakisääteiseen varhaiskasvatustoiminnan arviointiin ja kehittämiseen, todellisen tiedon pohjalta.
Varhaiskasvatusyksikön johtaja
Useilla Kehittävä Palaute -kunnilla ja palveluntuottajilla on vakiintuneet tapansa viedä saatuja tuloksia eri tasoille. Suosituinta on kohdentaa koulutuksellinen analyysitilaisuus esimerkiksi henkilöstölle ja/tai päiväkodin johtajille. Kehittävä Palaute tekee näkyväksi lasten kokeman varhaiskasvatuksen arjen ja vallitsevan toimintakulttuurin. ReunamoEdun asiantuntijoiden tekemän analyysin ansiosta arjen taitekohdat muuntuvat konkreettisiksi ja niin henkilöstön, kuin johtajien on mahdollista peilata omaa, ryhmänsä ja työyhteisönsä toimintaa suhteessa kuultuihin tuloksiin.
Tuloksia on mahdollista saada myös yksikkökohtaisesti, eli yksittäisen päiväkodin tasolla organisaatiossa, jossa Kehittävä Palaute on käytössä. Yksikkökohtaisessa menetelmässä tietoa kerätään yksityiskohtaisemmin ja sen ansiosta yksikön johtajan ja henkilöstön on mahdollista saada syvällisempää ymmärrystä juuri oman yksikkönsä toimintakulttuuriin ja vahvistaa tiimeissä vallitsevaa ammatillista osaamista.
Kehittävä Palaute -menetelmä tukee ja tarjoaa työkaluja pedagogiseen johtamiseen. Sen avulla voidaan kartoittaa oman toimintayksikön ja ryhmien varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin laatua sekä toiminnan vaikutuksia lasten kasvuun, oppimiseen ja hyvinvointiin. Oman yksikön havainnointiaineisto antaa arvokasta tietoa johtajalle oman toimintayksikön toimintakulttuurista ja tukee pedagogiikan johtamista, jonka pohjalta kehittämiskohteet on helppo tunnistaa.
Varhaiskasvatuksen henkilöstö
Kehittävä Palaute antaa ainutlaatuisen tavan sitouttaa koko organisaation eri tasot yhteiseen laadun arvioinnin ja kehittämisen työhön.
Kehittävä Palaute tukee koko henkilökunnan ammatillista kasvua ja oman työn vaikutusten tunnistamista. Mikä tärkeintä, tutkitun tiedon perustella kasvattajat kykenevät tunnistamaan lapsen ja lapsiryhmän kasvun ja oppimisen tarpeet, lisäämään lasten osallisuutta ja kehittää oppimisympäristöjä. Kehittävä Palaute -menetelmällä tuotettu tieto lisää ymmärrystä lasten oppimisesta ja kasvua tukevista tekijöistä.
Menetelmän observoijana, eli havainnointiaineiston kerääjänä toimiminen vahvistaa kasvattajien omaa ammattitaitoa monella tavalla. Se lisää tietoutta erilaisista tavoista toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta ja avaa näköaloja myös oman toiminnan tarkasteluun lapsiryhmässä.
Kehittävä Palaute tukee varhaiskasvatussuunnitelman sisällöllistä toteutumista arjessa. Se mahdollistaa oikeiden tekojen ja työkalujen löytämisen laadukkaan varhaiskasvatustoiminnan toteuttamiseen. Tieto lasten arjesta ohjaa kehittämään oikeita asioita omassa työssä.