Leikki eläköön! Vertaissuhteet ja leikki, 13.2.2025
Upean Leikki eläköön! -webinaarisarjamme neljännessä ja viimeisessä osiossa pysähdyimme ystävänpäivän alla leikkiin lasten vertaissuhteiden näkökulmasta. Saimme kuulla puheenvuoron Silja Lamminmäki-Vartialta sekä Ilkka Tahvanaiselta. Tähän artikkeliin on koostettu webinaarin keskeisimmät sisällöt.
Aloitimme tilaisuuden jälleen haaveilemalla, kuten aikaisemmillakin kerroilla. Orientoiduimme aiheeseen Annele Wimanin ja Hanne Nymanin kanssa.
Annele, millaisia puheen sävyjä kuulet, kun tunnistat arvostavaa aikuisen ja lasten välistä kohtaamista?
Ensimmäisenä aiheeseen tarttui Annele Wiman, joka korosti, että arvostava vuorovaikutus näkyy paitsi puheessa myös läsnäolossa, ilmeissä ja eleissä. Hän painotti, että lasten keskinäinen vuorovaikutus heijastaa vahvasti aikuisten toimintatapoja. Siksi on olennaista, että varhaiskasvatuksessa luodaan kulttuuri, jossa arvostava kohtaaminen on sisäistetty yhteiseksi toimintatavaksi – ei vain lasten ja aikuisten välillä, vaan myös lasten kesken.
Wiman muistutti, että sanaton viestintä on merkittävä osa vuorovaikutusta. Ilmeet, katseet ja äänensävyt kertovat lapselle paljon enemmän kuin pelkät sanat. Hän nosti esiin, kuinka myönteinen ilmapiiri syntyy katsekontaktista, lempeästä äänenkäytöstä ja siitä, että aikuinen asettuu fyysisesti lapsen tasolle. Leikillisyyttä ja huumoria ei tulisi unohtaa – ne luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistavat lasten turvallisuuden kokemusta.
Hanne, millaisia tekoja näet, kun kasvattaja kannattelee moninaisessa yhteisössä vertaissuhteita voimistavaa leikkiä?
Hanne korosti sanattoman viestinnän merkityksen ohella aikuisen tietoisuutta omasta viestinnästään lasten osallisuuden tukemisessa. Hän muistutti aiemmasta webinaarista noussutta ajatusta ”sinä olet minun”, jonka avulla jokainen lapsi voi kokea itsensä tärkeäksi ja arvostetuksi.
”Sinä olet minun -ajatus tarkoittaa sitä, että aikuinen osoittaa jokaiselle lapselle, että hänet nähdään, kuullaan ja hyväksytään juuri sellaisena kuin hän on. Kasvattajana se on taas kokonaisvaltaista työn tekemisen tapaa: että kasvattajana osoitan teoin, kuten aidosti kuulemalla ja läsnä olemalla, että olen saatavilla. Että myös minä olen sinun tässä hetkessä.”
Leikin ja vertaissuhteiden tukemiseksi Hanne peräänkuuluttaa aikuisen pysähtymisen, kuuntelemisen ja turvallisen ilmapiirin luomisen merkitystä. Konkreettisina leikin tukemisen keinoina hän mainitsi erilaiset kommunikaation tukikeinot, kuten kuvakortit ja tukiviittomat, pikapiirtämisen ja tunnetaulun, joiden avulla voidaan varmistaa, että jokainen lapsi tulee ymmärretyksi ja voi osallistua leikkiin. Hän painotti aikuisen roolia lasten välisten vuorovaikutustilanteiden ennakoijana ja tukijana.
Puheenvuoronsa lopuksi Hanne käytti vertausta ”meidän heimosta”, kuvaillen lasten yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tärkeyttä. Hän muistutti, että osallisuus rakentuu arjen pienistä teoista ja valinnoista, joilla varmistetaan, että jokainen lapsi kokee olevansa osa yhteisöä.
Vertaissuhteita voimistavaa leikkiä
Väitöskirjatutkija Silja Lamminmäki-Vartia ja Ilkka Tahvanainen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, Kirkkohallitus
Silja Lamminmäki-Vartia ja Ilkka Tahvanainen, mainio puhujaduomme, tarkastelivat aikuisen roolia lasten leikissä ja vertaissuhteiden vahvistamisessa.
Lamminmäki-Vartia aloitti puheenvuoron Marjatta Kallialan (2008) näkemyksestä siitä, että aikuisen ohjaama toiminta ei ole vaihtoehto lasten keskinäiselle leikille, vaan se voi laajentaa ja rikastuttaa heidän kokemuksiaan tarjoten lasten ulottuville sellaista tekemistä, jota he eivät omin neuvoin kykenisi järjestämään. Hän toi lisäksi esille, että moninaisuus ja ilmiölähtöisyys ovat keskeisiä varhaiskasvatuksessa – aikuisen tehtävänä on tuoda leikkiin erilaisia kulttuurisia ja yhteiskunnallisia näkökulmia sekä tukea lasten oppimista ja vertaissuhteita aktiivisesti.
Tahvanainen nosti esiin tärkeän ajatuksen siitä, miten leikki muodostuu leikkijöiden yhteiseksi omaisuudeksi. Hän kuvaili, kuinka leikki alkaa usein yhden lapsen tai aikuisen esittämästä ideasta, mutta heti kun idea jaetaan ääneen, siitä tulee kaikkien leikkijöiden yhteinen.
”Kun joku sanoo ensimmäisen idean, että leikitäänkö jotakin, se on ollut hänen päässään oleva idea. Mutta kun hän sanoo sen ääneen, siitä tuleekin tavallaan leikkijöiden yhteistä omaisuutta. Kukaan ei voi enää omistaa yksin sitä leikkiä, vaan sen jälkeen sitä aletaan jakaa.”
Tämä ajatus korostaa, kuinka tärkeää on, että aikuinen ymmärtää leikin yhteisöllisen luonteen ja osaa tukea sitä oikealla tavalla – kuuntelemalla, osallistumalla ja tarjoamalla lapsille mahdollisuuksia leikin kehittämiseen.
Jakamassaan puheenvuorossa he esittivät myös hyvän esimerkin päiväkodin vapaasta leikistä. Lapset olivat riisuneet nuken ja kaataneet roskiksen sisällön lattialle. Kun aikuinen kysyi, oliko kyse vauvan kylvettämisestä, lapset vastasivat, ettei kyse ollut kylvystä, vaan ristiäisistä. Tämä tilanne osoitti, kuinka tärkeää on, että aikuinen ei tee liian nopeita tulkintoja lasten leikistä, vaan kuuntelee ja antaa heidän ohjata leikin kulkua. Lapset ovat oivallisia neuvonantajia leikissä: kun aikuinen osaa heitä kuulla.
Tahvanainen ja Lamminmäki-Vartia korostivat, että aikuisen rooli leikissä voi olla moninainen. Heidän mukaansa tärkeintä on, että aikuinen ymmärtää leikin merkityksen ja uskaltaa heittäytyä siihen rohkeasti, sillä leikki on yksi keskeisimmistä tavoista, joilla lapset oppivat, rakentavat vertaissuhteita ja kehittävät maailmankuvaansa.
Rohkeaa heittäytymistä puhujakaksikko demonstroikin webinaarin linjoilla draamallisen runon esittämisessä leikillisesti. Vertaissuhteiden teemaan ja ystävänpäivään suloisesti sopiva runokatkelma:
ja kaikki olisi ihan helppoa
niin kuin kaikki on helppoa silloin
kun käsi on toisen kädessä
ja hymy toisen hymyssä
ja onni toisen onnessa.– ”Auri, Badra ja Cad”, Riikka Uljas-Bärman, 2021
Tämän ja muita Maailmanpyörässä -teoksen lastenrunoja löydät evl.fi. Myös sävellettyinä!
Leikin pedagoginen salaisuus tuntuukin monella tapaa kiteytyvän rohkeuteen: kykyyn heittäytyä, olla läsnä ja antaa lapsen näkemyksille tilaa. Taitavan kasvattajan on oltava myös taitava leikkijä!
Leikki eläköön!-sarja saa jatkoa!
Tavoitimme Leikki eläköön!-webinaareissa yli 1400 kuulijaa varhaiskasvatuksen kentältä! Kiitos jokaiselle linjoille kuulolle tulleelle. Neliosainen webinaarisarjamme tuli päätökseensä, mutta suunnittelemme kokonaisuuden huipentavaa tilaisuutta lähitulevaisuuteen. Tiedotamme tästä ja muista tilaisuuksista uutiskirjeessämme. Käyhän siis nappaamassa uutiskirje, jotta kuulet tilaisuuksista ensimmäisten joukossa!
Rikkaiden mielikuvien ja ilon täyttämiä leikkejä! Muista: sinulla on avain leikin maailmaan.